PREMIERE: DEN BEDSTE DAG I OLLI MÄKIS LIV – FINSK FILM I SIN HELT EGEN VÆGTKLASSE

I år fejrer Finland 100 året for landets selvstændighed og så passer det jo meget godt med en premiere på en fremragende finsk film. I DEN BEDSTE DAG I OLLI MÄKIS LIV skrues tiden dog kun tilbage til 1962, hvor den finske bokser Olli Mäki har en gylden mulighed for at blive verdensmester i fjervægtsboksning. På hjemmebane!

Pressen og sponsorerne venter i Helsinki, rigdom og berømmelse ligger lige for. Det eneste guldhåbet skal, er at holde formen, smide et par kilo - og holde fokus. Men der et problem - Olli har forelsket sig i Raija. Filmen er baseret på virkelige hændelser i bokseren Olli Mäkis liv, men det her er ikke så meget en historie om bokseren i ringen, som om mennesket i manegen.

Instruktøren Juho Kuosmanen formår at gøre alle sine karakterer nuancerede og sympatiske. Og så har han i øvrigt optaget sin debutfilm på sort-hvid 16mm, der er en fryd for øjet og indrammer tidsbilledet på bedste vis. DEN BEDSTE DAG I OLLI MÄKIS LIV er kort sagt en film i sin helt egen vægtklasse og vandt da også prisen for bedste film i kategorien Un Certain Regard i Cannes sidste år.

De danske anmeldere har også taget rigtig godt i mod filmen, med rigtig mange fem-stjernede anmeldelser. Weekendavisen uddeler som bekendt ikke stjerner men deres anmelder Bo Green Jensen skriver:

"Det er sådan en film, man skal se, før postyret giver mening. [...] Det er en smuk beskrivelse af, hvad der sker, når besatte mænd forelsker sig, og den handler ikke alene om boksning."