GULDFEBER: RE-PREMIERE PÅ CHAPLINS MESTERVÆRK

I dag har Charlie Chaplins egen version af ‘Guldfeber’ re-premiere her i GLORIA. Den oprindelige version er fra 1925, denne udgave er Chaplins foretrukne fra 1942, med hans egen musikledsagelse og fortællerstemme.

Filmen følger den ukuelige vagabond som søger lykken i Klondike. Vagabonden er strandet i en ødet bjerghytte sammen med en guldgraver og en undvegen fanger under en frygtelig snestorm. Senere kommer han til en ægte guldgraver by, hvor han opgiver guldfeber-eventyret for i stedet at blive opsynsmand, og forelsker sig i en saloon-pige. Chaplins film er især kendt for scenen hvor vagabonden spiser den kogte støvle, og nyder snørebåndene som spaghetti.

Efter at have haft en bjørn i hælene ender vagabonden i filmens begyndelse i en øde bjerghytte sammen med en guldgraver (Mack Swain) og en undvegen fange (Tom Murray) under en frygtelig snestorm. Siden kommer vagabonden til en ægte guldgraverby, hvor han beslutter at opgive guldfeber-eventyret. Her forelsker han sig i en saloon-pige (Georgia Hale), som han fejlagtigt tror, også er forelsket i ham. Tilbage i bjerghytten er vagabonden på gyngende grund, da hytten er blæst helt ud på en klippekant og vipper faretruende, tæt på at styrte ned. I allersidste øjeblik slipper han ud og tilbage er blot at få en lykkelig afslutning på eventyret.

Udover scenen med støvlen, der i virkeligheden var lavet af lakrids, huskes filmen bl.a. også for vagabondens drømmescene, hvor han optræder med to dansende brødskiver som balletsko. GULDFEBER er selvfølgelig at finde på Det Amerikanske Filminstituts Top 100 over de bedste amerikanske film, og selv sagde Chaplin, at "GULDFEBER er den film, jeg vil huskes for". Og hvem skulle nogensinde kunne glemme den? Nu har man ihvertfald mulighed for at genopfriske hukommelsen ved at se eller gense filmen her i Gloria i en ny-restaureret version.

* * * * * * "Kulminationen på de tidlige års renhjertede vagabondkomik" Politiken

* * * * * * "Ramsaltet realisme, smertelig romantik og genial slapstick er ingredienserne i en af filmhistoriens største bedrifter, som holder den dag i dag" Filmmagasinet Ekko

* * * * * * "Ægte filmmagi. Et af Chaplins ypperste værker... et komisk højdepunkt i stumfilmsæraen" Moovy

* * * * * * "Endnu et bevis på Chaplins tidløse genialitet" Cphculture