Trækfugle

 
Kommer snart
Cristina Gallego/Ciro Guerra, Columbia 2018, 125 min.
Medvirkende: Natalia Reyes, Carmiña Martínez, José Acosta m.fl.
Filmen vises med danske undertekster

'Trækfugle' er en medrivende og æstetisk mavepuster med bjergtagende billeder og en kompromisløs fortælling om 1970’ernes narkohandel i Colombia.

Det hele starter med 30 geder, 20 køer, 2 æsler og 5 halskæder. Året er 1969, og den unge Rapayet gør kur til den endnu yngre Zaida. De er begge en del af Wayuu-folket, der bor i ørkenen tæt på grænsen mellem Colombia og Venzuela. De lever i et matriarkalsk samfund, hvor kvinderne tager de vigtigste beslutninger og bærer det største ansvar. Langsomt men sikkert involveres Rapayet i salget af marihuana til USA, og samtidig krakelerer hans familie og oprindelige kultur lidt efter lidt.

Efter 'Slangens Favntag' og hans sublime og hallucinerende udforskning af Amazonas, er Ciro Guerra tilbage med Cristina Gallego som med-instruktør. Sammen udforsker de gangstermiljøet i et et gennemført og nytænkende gangsterepos. 'Trækfugle' er nemlig ikke endnu en ‘Godfather’-fortælling; der er ingen glorificering af vold, og der er ingen plads til klichéerne om latinamerikanske narkohandlere.

'Trækfugle' er urfortællingen om et helt lands fortabelse og forgabelse samt en familietragedie efter græsk tradition. Filmen er i fem dele og fordelt over tolv år, men den stramme ramme levner alligevel plads til magisk realisme, som er Gabriel García Márquez værdig.

Premiere 21. feb. 2019
Filmen har premiere i GLORIA d. 21. februar 2019